Glutenfria semlor på Södermalm
Gunnarsons Specialkonditori
Götgatan 92, 118 62 Stockholm
måndag – fredag 07.00 – 20.00
lördag 07.30 – 18.00
söndag 10.00 – 18.00
Idag, för exakt 70 år sedan, finns Gunnarsons mitt på livliga Södermalm, som en naturlig mötesplats för finsmakare och livsnjutare från hela staden. Här handlar söderborna sitt frukostbröd och de kvalitets-medvetna företagen sitt kaffebröd samt tårtor. Det är hos oss som lediga stockholmare samt promenerande turister kopplar av med en kopp kaffe och avnjuter livets goda.
1946 utför den unge konditormästaren Sven Gunnarson något stort. Han köper närmare bestämt sockerbagare Carl-Otto Nygrens konditori, beläget på Götgatan 92 i Stockholm. Därefter föds konditoriet Gunnarsons Specialkonditori. Sven som var en snabbväxande man köpte snart även klänningsateljén en trappa upp och sedan även köttaffären bredvid. Än idag, så här mer än 70 år senare, är det fortfarande vi i familjen Gunnarson som bedriver konditoriet. Varmt välkomna till oss!
Bästa semlan på Södermalm
SÉBASTIEN PÅ SÖDER
Söderhallarna
Medborgarplatsen 3, 118 72 STOCKHOLM
Vardagar: 10:00-18:00
Lördag: 10:00-16:00
”Det är enkelt att sätta kaffet i halsen när man ser prislappen på semlan hos Sébastien på Söder – 62 kronor är den i särklass dyraste semlan i hela testet. Men ska du bara köpa en enda semla i år så är det 62 välinvesterade kronor.
Detta är en helt ordinär semla: bulle, grädde och mandelmassa. Men så fort man tagit första tuggan så inser man att det finns semlor, och så finns det SEMLOR. Grädden är som ett litet stycke av himmelriket: fluffig, len, lätt och utomordentligt vispad. Istället för att spritsa med en stjärntyll, är grädden spritsad som ett litet täcke över semlan. Att få äta denna semla är utan tvivel som att dra den mjukaste filten av kashmir över sig.
Vid några efterforskningar, visar det sig att grädden är gjord på mjölk från rödkulla och fjällko samt är även hantverksseparerad. Det märks faktiskt på smaken att detta är inte vilken grädde som helst. Utseendet på semlan får den att utmärka sig, och den är i all sin enkelhet den finaste semlan i hela testet.
Mandelmassan är också något utöver det vanliga. Den är gjord på rostade mandlar och har en konsistens som för tankarna åt kolahållet, det gör det svårt att inte nedlåta sig till att slicka resterna på tallriken då semlan är uppäten.
Bullen är saftig och är gräddad till perfektion med en uppenbar smak av kardemumma. Den är inte för hög, vilket betyder att den viktiga balansen mellan bröd, grädde och mandelmassa är perfektion. Detta är helt enkelt en klassisk semla, på ett unikt sätt.
Semlan må vara dyrast hos Sébastien på Söder, men den är väl värd vartenda öre.”
– BÄST I TEST