Pelikan Södermalm
Pelikan
Blekingegatan 40, 116 62 Stockholm
Måndag-Torsdag: 11:30-23:00
Fredag-Lördag: 11:30-23:00
Söndag: 11:30-23:00
En plats att samlas, dricka och äta i en miljö som inte kunde vara bättre. Sedan 1904 har det drivits restaurang i de vackra jugendinspirerade lokalerna på Blekingegatan 40, men Pelikan har äldre anor än så.
Varmt välkommen att avnjuta klassisk svensk husman, goda cocktails och en uppsluppen stämning omgiven av fantastisk historia och konst. Välkommen in till oss på Pelikan!
I början av det förra seklet så var Pelikan söders sista utpost, strax innan ängar och åkrar tog vid. Pelikan är ett välbehövligt stopp för en rejäl bit mat och hastigt järn innan det blev dags att fara hemåt i kvällningen.
Hästdragna kärror omgav Blekingegatan efter leveranser av varor, på det sättet blev Pelikan en naturlig plats för grosshandlare och åkare att samlas och runda av arbetsdagen på bästa sätt. Ryktet talar till och med att det fanns rum för övernattning i husets övre del ifall man råkade bli få för mycket av det goda.
Dagens Pelikan utlovar fortfarande immiga supar och rejäl och god mat, dock ingen övernattning. Utifrån alla tidstypiska inslag och från historiska menyer har vi valt att ta fram en god och prisvärd grosshandlarmiddag.
Pelikan Blekingegatan 40 Södermalm
Pelikan
Blekingegatan 40, 116 62 Stockholm
Måndag-Torsdag: 11:30-23:00
Fredag-Lördag: 11:30-23:00
Söndag: 11:30-23:00
Historiens vingslag
I över 110 år har det drivits restaurang i de vackra jugendinspirerade lokalerna på Pelikan, Blekingegatan 40.
Dock har husmanskostens himmel äldre anor än så, krognamnet skickar historiska trådar ner till 1800-talet, 1700-talet och även så tidigt som 1600-talet.
År 1664 öppnade källaren på Pelikan
År 1664 öppnade vinskänken Hans Georg Cron källaren Pelikan på Österlånggatan i Gamla stan. 1720 var det dags för krogen Pehlekahn att flytta till Svartmangatan som är en av stadens äldsta gator och den utgick från Gamla stans centrum, Stortorget.
Där blev krogen kvar i 13 år innan den 1733 flyttade till Slussen-området där den blev kvar till 1931, i nästan 200 år. Restaurangen låg på Brunnsbacken, området där Hornsgatan och Götgatan mynnar, nutidens Södermalmstorg. På Södermalmstorg fick krognamnet så småningom handfast gestalt. På restaurangens rotunda i järn och glas, en slags veranda med tak, stod en skulpturgrupp, en pelikanhona som matade sina tre ungar.
Stockholmssupé
Pelikan har under många perioder haft ett rykte om sig att vara söders (som då hette Åsön) bästa restaurang. På 1730-talet var det mycket av en hamnkrog för alla arbetare i och kring de många segelfartygen som låg vid kajerna där Åsön mötte Gamla Stan.
På 1860-talet karakteriserades krogen som en av de tre bästa i Stockholm för en supé, ”där skickliga hushållerskor lagar välsmakande och sund svensk husmanskost”. Men Brunnsbacken, som var adressen, förändrades. Den gamla brunnen och pumphuset upphörde. Tunnelbygget för järnvägen startade år 1866. Pelikan byggdes om och ut och fick ett särskilt rum med två telefonapparater.
Damtoalett först 1984
Pelikan fick sin separata damtoalett först år 1984 när två kvinnor köpte krogen. Under 1900-talet fick arkitekten Sam Kjellberg uppdraget att utforma huset på Blekingegatan. Kjellberg var en av de mest anlitade arkitekterna i Stockholm.
Huset blev stort med många utrymmen som genom åren fick flera olika användningar. Spritförsäljning, festvåning och lägenhet för källarmästaren. Även ett par olika kroglokaler. Man kunde hitta en matsal med väggfast bänkinredning och höga paneler i brunt, den stora hallen eller den mer exklusiva restaurangmiljön à la stadshotell. Tack vare sina vita linnedukar fick matsalen namnet Linnematsalen.
1969 köpte Sara som var Sveriges allmänna restaurangbolag, krogen på Blekingegatan och döpte om den från Port Arthur till det traditionstyngda namnet Pelikan. 1984 köptes etablissemanget av två kvinnor som drev det i nästan 30 år. I december 2013 klev Boqueria Group in som nya ägare. Utöver Pelikan driver de den anrika Blå Porten på Djurgården såväl som Agaton, Boqueria i Stockholm, Göteborg och Åre, Blå+ och Nytorget 6.