Nytorget
Idag så är Nytorget en park med en plaskdamm och med Bror Hjorths skulptur och Lek som centrum. Inte heller har några händelser av vikt passerat på Nytorget och det är först på det senare åren som platsen blivit uppmärksammad. Vid torgets östra sida så hittar vi en samling hus från 1700-talet och det tidiga 1800-talet som tillsammans med den gamla bebyggelsen i sluttningen av Vitabergsparken efter nuvarande Malmgårdsvägen bildar det kanske mest lyckade av de kulturreservat som skapats på Södermalm.
Det har oftast sagts att Söders kåkar inte har något större kulturellt värde, det är endast en miljö och som påminnelse om den gamla stadsbilden som det förtjänar att bevaras. Dessa krav uppfylls i ovanligt hög grad här vid Nytorget.
Vitabergsparken bildar den fond av grönska som sådana här trähus alltid måste ses mot, eftersom den var viktig del av stadsbilden på den tid då dessa husen byggdes. Så du hittar små röda eller gula gårdar kvarlämnade mellan höga hyreshus, vilket man kan finna på andra håll, är ett diskutabelt utslag av pietet, ett arrangemang.
Nytorget Södermalm
Du kommer att märka att Nytorget har formen av en rektangel och som är delat i en nedre och en övre terrass. Parken har en stor konstgräsyta med en prydnadsdamm och stora sommarblomsplanteringar. Du finner även i södra delen en stor grusad lekplats för både små och stora barn.
Runt konstgräsytan finns grusade gångar med bänkar och planteringar med buskar och träd. I nordöstra hörnet så finns ett litet café under sommartid. Lekplatsen är omgärdat av soffor och planteringar med buskar och träd.
Detta torget som idag kallas för Nytorget fungerade under medeltiden som avrättningsplats. År 1915 ansåg man att en plantering borde anläggas här men första världskriget kom emellan. Så först 1921 anlades vägar, sittplatser, murar och en fontändamm för en mer tilltalande miljö. I början på 1990-talet upprustades parken och lekverksamheten samlades till parkens södra del och grönskan till den norra delen. 2015 så byttes gräset ut mot konstgräs runt dammen så det går att njuta av platsen året om.