Medborgarhuset Södermalm
Medborgarhuset har genomgått den mest omfattande renoveringen på 80 år och utvecklats till en mer tillgänglig och attraktiv mötesplats. Husets verksamheter har öppnat successivt och fler företag och restauranger kommer att flytta in.
Medborgarhuset stod klart år 1939 och har under åren genomgått flera upprustningar. Men hårt slitage och nya krav på funktioner innebar att byggnaden behövde en rejäl renovering och ombyggnad. Mellan åren 2016 och 2020 har Medborgarhuset utvecklats och renoverats till ett mer hållbart och tillgängligt hus för alla stockholmare.
Medborgarhuset har det allra högsta värdet (blå) i Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering. Det innebär att den har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och att den inte får förvanskas. Därför har ombyggnadsprojektet haft ett stort fokus på att förstärka och bevara de kulturhistoriska värdena.
Huset har fått nya entréer från Götgatan, Medborgarplatsen och tunnelbaneplanet, vilket gör det möjligt för besökare att röra sig inom huset och mellan de olika verksamheterna. Väggar och nivåskillnader har tagits bort för att skapa inre gångstråk och siktlinjer mellan de tre huskropparna.
Alla tekniska installationer som värme, el och ventilation har bytts ut. Hela byggnaden har tillgänglighetsanpassats och nu har hela biblioteket, till skillnad mot den gamla bibliotekslokalen, blivit fullt tillgänglig. Byggnaden har också sanerats från miljögifter samt gjorts mer energieffektiv.
Fasadens utformning har fått ett nytt utseende med två inglasade ljusgårdar som nu binder samman de tre huskropparna. Ljusgårdarna har glastak och detta gör att ljuset fortfarande når lokalerna längre in i huset. Tack vare inglasningen har huset fått ytterligare 3 000 kvadratmeter flexibel lokalyta.
Mot Folkungagatan har trottoaren breddats vilket skapar en mer levande och tryggare gata. Här finns två parkeringar för rörelsehindrade, cykelställ och även plats för uteserveringar.
Gamla byggnadsdetaljer finns bevarade och har nu lyfts fram. Ett trappräcke, som hittades bakom en vägg, har nu fått en ny plats i trappan ner till tunnelbaneplanet. Ljunglöfska salongen med en komplett 1880-tals-inredning har nu rustats upp. Även de historiska rummen, som idag är den del av kontorslokaler i huset, har renoverats och bevarats.
I samband med ombyggnaden har huset fått flera nya konstverk skapade av fyra konstnärer; Runo Lagomarsino, Lina Selander, Maria Hedlund och Kristina Matousch.
Konstverken är framtagna i samarbete med Stockholm konst och följer enprocentregeln, detta innebär att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholms stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning.